Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet

Fezten

Hemma igen efter helgens eskapader...

Jag hade egentligen planerat in att delta i Pirat-demonstrationen i Örebro i lördags, men sedan länge hade jag även planerat att åka till Östansjö och delta i Fezten i Huset som Gud glömde, vilken anordnas varje år till ära av min vän Yvonnes födelsedag. Naivt nog föreställde jag mig att jag skulle kunna delta där fredag och åka tillbaka till Örebro lördag morgon.
Detta fungerade inte riktigt som jag hade tänkt mig, det går nämligen bara två bussar under lördagen och den enda som skulle gjort att jag hunnit demonstrera missade jag tyvärr. Vi insåg en bit på väg till bussen att det var kört att hinna med den, det är nämligen ett par kilometer att gå från huset och in till Östansjö. Så är det på landet. =)

Dock fördrevs helgen ändå i Pirat-tecken, för det visade sig att vi var ett helt gäng pirater där så det diskuterades ihärdigt hela helgen, jag delade ut flygblad och valsedlar till några som ännu(!) inte satt sig in i våra frågor men var intresserade av att göra detta! Det serverades också rabarberpaj prydda med små dödskalleflaggor, och fanns drinkar i baren med pirat-namn. Osv. Fezten blev, som alltid, en succé! =D Tack, Yvonne!

Attans skoj att träffa massa gamla kompisar och bekantingar också, folk jag inte sett på åratal, det var trots allt säkert 4-5 år sedan jag sist var på fezten. Men jag var ihågkommen av många, även personer jag själv lyckats glömma bort. Det värmer alltid litegrann att man trots allt finns i folks tankar emellanåt. =) Dessutom verkar jag vara omtalad, fick åtminstone höra någon gång "Jaha, är det du som är den Freja?!". =D


...nu är man hemma, och imorgon börjar återigen vardagen. Men det är inte långt kvar till semestern, så det gör inget, tiden flyter på bra nu för tiden. Vi har ju så pass roligt på jobbet oftast, så det är ok... För det mesta.

Embajada Pirata México

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så smittar häftiga internet-saker av sig på AFK-världen, och nu har jag hittat ytterligare ett exempel på detta! =) Folk är så kreativa och påhittiga att jag blir lite avundsjuk, för att jag inte är den personen längre. Så jag får hållas med att peka mot andra som gör det jag önskar att jag kunde göra. =)

Embajada Pirata México from ChocolateRobot on Vimeo.

Mila es embajadora de internet en la Ciudad de México. | Mila is ambassador of internet in Mexico City.

Build your embassy!

www.embassyofpiracy.org

Jag har också byggt ambassader iofs. =)
Dom ser ut så här: (clickie!)

10 ambassader


Studio Ett


Lyssnar på P1's Studio Ett, ett inslag om pirater.
Bla interview med Hans Wallmark (m) och Christian Engström (pp). Intressant, men den där moderaten har ju inte mkt att komma med. Nu droppade han "knark och barnpornografi"-argumentet. Lmao! Desperat, lille Hans...

SR ställdefrågan om varför man skulle rösta på Hans Wallmark (eller m överhuvudtaget) om man nu ansåg att fri fildelning var det viktigaste av allt. Hans svar var typ att man skulle rösta på honom eller något annat stort parti som skulle hamna i en stor partigrupp för att man då skulle få inflytande i politiken, vilket han inte trodde att Piratpartiet skulle få.
Samtidigt säger han också en stund senare att man inte kommer fokusera alls på de här frågorna i EU, för det är mkt viktigare att fokusera på till exempel finanskrisen.

Det var ju inge vidare bra insats han gjorde där, måste jag säga...
Sammanfattning: "Rösta på mig för jag är stor, men jag kommer ändå inte fokusera på dina frågor"?

ÄR det bättre att rösta på Piratpartiet. För vi VET att de inte kommer bry sig om finanskrisen, utan helhjärtat ägna sig åt Piraternas hjärtefrågor. Fri fildelning & rätten till ett privatliv!

Måste dock tillägga att det stör mig att "fri fildelning" är en av de första sakerna man förknippar (pp) med, folk hakar upp sig på det både i media och vanligt folk (som iofs antagligen fått det från media). Jag menar, personligen tycker jag att det är en trevlig bisak, men det är ju resten som verkligen är viktigt. Demokrati & yttrandefrihet. Integritet.
Rätten att få ha sina (elektroniska) brev i fred, rätten att prata ostört på telefon, rätten att dra sig undan någonstans utan att någon ska se dig eller veta var du är. Rätten att fritt välja vilka internetsiter du tittar på och skriver på, rätten att yttrycka dig utan att någon hänger över axeln på dig och lyssnar, tar in och registrerar. Etc.

Det är saker värt att kämpa för.

Pirates of the InternetEmbassy of Piracy: Call for Venice Biennale - Making Worlds

...det händer häftiga saker på internet & de sprids AFK.
Själv tycker jag att det är grymt nice att en bild jag skickat in kom med i videon ovan. =)Idag har jag röstat Pirat!


Imorse klockan 10.00 slog förtidsröstningslokalen i Varberga upp portarna, och jag stod (naturligtvis! *s*) redan utanför och väntade eftersom jag skulle lägga ut valsedlar.

Klockan 10.02 lämnade jag fram mitt röstkort och ett sånt där sött litet kuvert innehållandes min röst på Piratpartiet.

Det var inte lätt att välja vilken kandidat som skulle få min röst, mot slutet stod det mellan Amelia Andersdotter och Christian Engström. Svårt val som sagt, båda två är vassa och kan tillföra massor i Bryssel, tror jag. Slutligen vann min cynism; eftersom de båda var jämställda  mina ögon så försökte jag fundera på hur de skulle ses i andras ögon. Och tyvär vet jag inte om politikerna i bryssel är redo för en 23 år ung kvinna med starka åsikter och bra argument...

Så min röst föll på Christian!

Fast det gör inte så mycket, för jag tror att vi lätt kan få in båda två (kanske till och med tre mandat?) i parlamentet. =)

...och det känns attans bra att ha det gjort. Nu börjar jag känna mig som en riktig medborgare i samhället igen. (Förvisso röstade jag även förr när jag var kvar i missbruk, men ändå...) Jag både betalar skatt och röstar!

Gör det du också!


människohandel?


Associationen ligger tyvärr inte långt borta... Jag blev genom min bror uppmärksammad på en rätt otrevlig utredning, "Samordnad kommunstatistik för styrning och uppföljning". Först ska vi altså omdefinieras från medborgare till konsumenter, för att nu rätt och slätt bli "varor".

Jag vet inte vad som är mest skrämmande i detta, innehållet och formuleringarna i det, eller det faktum att vi inte hört något om detta tidigare...

Om vi nu ska definieras som varor, handlar det inte då i praktiken om människorhandel?

Jag trodde det var förbjudet. :/


snart börjar det...


Imorgon, den 20 maj, startar förtidsröstningen till EU-parlamentet.

Inte många timmar kvar nu... :)

Imorgon har även utnämnts till Rösta på Piratpartiet-dagen, och meningen är att man ska kunna förtidsrösta på Piratpartiet tillsammans med någon av våra kandidater om man vill. Ett smart och intressant initiativ.

Själv bor jag ju i Örebro och det är inga dylika jippon här i trakten, men det gör inte så mkt - jag får helt enkelt rösta själv. & det tror jag att jag kommer passa på att göra redan imorgon bitti när jag ändå ska förbi Varberga Bibliotek för att lägga ut valsedlar där.

Trevligt att ha något att engagera mig i igen, något viktigt.

Jag har ju så svårt att komma iväg ut och träffa folk, fast jag vet att dom utan tvekan kommer att vara jättetrevliga och allt - jag bangar ofta i sista minuten. Men i söndags lyckades jag tvinga iväg mig själv till Piraterna med valsedlarna som motivation. Och se - Dom var ju jättetrevliga! :)

Jag slog till och med mig sjäv med häpnad och hängde med ut och delade ut flygblad på stan.

Tänk vad jag klarar av när jag inte låter mina nojjor och min ångest ta överhanden... :D


& så Ipred igen...


IDG skriver om det första Ipred-målet igen, Solna Tingsrätt har tydligen beslutat att operatören Ephone ska betala 500 000 kr i böter - Om de förstör informationen om den misstänkta piraten innan målet är avslutat.

Ephones Vd, Bo Wigstrand, kommenterar;
– Det är ett slag i luften. Vi har alltid sagt att vi sparar uppgifterna.

Han konstaterar även följande;
– Vi hade helst sluppit vara det första Ipred-målet, men nu känner vi ett ansvar att sätta bevisnivån. Vi driver affären och vill inte hålla på med det här.

Intressant är att tingsrätten tagit sig tid att fundera ut ett eventuellt vite, men beslutet i övrig kommer att dröja minst en månad...


Jag blir mållös...


Jag läste nyss att ministrar på det franska kulturdepardementet har sysselsatt sig med att skriva om artiklar om Hadopi-lagen på Wikipedia's franska site. Det är inte utan att man blir mörkrädd.

Wikipedia är ett uppslagsverk. Interaktivt och användar-skapat för visso, men icke desto mindre, ett uppslagsverk.

Att förfalska information, mörka information eller skriva om artiklar till sin egen fördel - det är ju... Jag vet inte vad jag ska kalla det!!! Galet? Sanslöst? Faschistiskt. Skrämmande. Odemokratiskt. SJUKT. [insert lämpligt uttryck]!!!

Tänk om någon skulle göra så med Nationalencylopedin.
Då skulle nog till och med de gamla rävarna vakna och skrika "Stasi"...

(Lustigt det där förresten... I samma andetag som man försöker hålla liv i den gamla ryss-skräcken för att ursäkta en upprustning av försvaret, så pushar man för lagar som endast kan jämföras med tankarna i det gamla Sovjet?)

Läste även en kommentar som konstaterade att samma sak som i frankrike hänt på våran svenska Wikipedia, ang. en artikel om Telekompaketet. I artikeln om telekompaketet så handlade det om att någon på regeringskansliet hade raderat viss kritik med hänvisning till att det "inte stämde".
Inte bra alls... :/ Jag förstår om han till exempel motsatte sig att kritiken som i det här fallet utmålades som "den allmänna beskrivningen" av telekompaketet, om han modifierat artikeln så att det framgick att det var kritik det handlade om, så att läsaren sen fick bilda sig egen uppfattning om vad man ville tro - så hade väl det gått an...
Men att radera informationen? Bara för att man inte tycker att den stämmer? Illa. Kritiken finns där, oavsett om han anser att den stämmer eller ej.
Och i ett uppslagsverk bör allt finnas med, en samling med fakta. Det bör inte vinklas alls.

(Oj, jag blev så där arg igen...)

Nej, jag kan inte skriva mer om det här nu, jag känner mig osammanhängande.


Så mkt missförstånd...

Jag försöker iaf inbilla mig att det är missförstånd det handlar om, för det vore ju katastrofalt om om (gammel-)media medvetet ljuger och manipulerar i sin nyhetsrapportering. Då är det ju inte nyhetsrapportering längre, då är det vilsleledande propaganda - och ska om inte annat kallas vid sitt rätta namn.

Rapporteringen om Piratpartiet i media når konstant nya höjder, och inte sällan är det som skrivs helt upp åt väggarna, faktafel överallt och (som sagt, förhoppningsvis) rena missförstånd.

Några exempel de senaste dagarna är DN-artikeln "Klimatet är viktigast för väljarna" där man efter DN/Synovates undersökning blir förvånad:
Det mest överraskande i den här mätningen är att den heta debatten om nya lagar mot fildelning och Pirate Bay-domen fått så litet genomslag. Bara 1 procent av de intervjuade nämner Ipredlag, fildelning eller personlig integritet som de viktigaste inför valet, och sammantaget hamnar dessa därmed först på ­17:e plats på topplistan. Bland de unga väljarna under 30 år är det 2 procent som prioriterar dessa frågor.

Ändå fick Piratpartiet, som är ett enfrågeparti just mot lagstiftning om fildelning, stöd av 5,1 procent i DN/Synovates första mätning inför EU-valet. Det visar hur stor betydelse det har vilka väljare som är beredda att gå och rösta i det här valet.
Jag förstår inte vad som är så överaskande, man får räkna med underliga resultat om man ställer fel frågor.

Tidningen Stockholm City har också publicerat en artikel, som förvisso verkar ha ett gott syfte, men dom bjuder på en enorm förenkling av våra frågor. Dom får ett plus+ i kanten för att dom faktiskt skriver att vi ser oss som en medborgarrörelse, men det finns annat dom skriver som ligger mer åt minus-hållet.

Som detta eviga tjat om kvinnor i partiet... Fast dom går ett steg längre än tidigare artiklar jag läst, det handlar inte bara om få kvinnor längre, det handlar om nästan inga. Suck!
Hur jävla svårt ska det vara att fatta att Piratpartiet inte är ett feministparti? Vi gör ingen skillnad på kön så som resten av samhället verkar envisas med att göra. Vi sitter i varsin ände av en kabel, framför en datorskärm. Vad spelar det för roll vad vi har mellan benen? Pirater vet att det du behöver för kommunikation inte sitter där, men resten av världen tycks ha missat detta. (Jag blir så arg att jag har lust att skriva fula ord, men det känns kontraproduktivt...)

Okej, djupt andetag... Sist jag kollade så hade vi 5370 kvinnor som medlemmar i Piratpartiet, och Ung Pirat hade 2642 tjejer. Är det nästan inga? Det tycker jag är orättvist räknat. Okej, vi är kanske "få" i jämförelse med antalet killar, men då åter till kärnfrågan: Vad fan spelar det för roll?! Vad skulle bli annorlunda (bättre?) med fler kvinnor? Ingenting.
Inte med färre kvinnor heller för den delen. Det är helt enkelt irrelevant.

Alltså, självklart vill jag se fler kvinnor i partiet! & fler män. Sammantaget vill jag se fler pirater, men jag skiter fullständigt i vilket kön dom råkar ha, så länge de slåss för samma saker som vi andra.

*pust* ...gissa om jag bär på ilska.

...och till det som ledde till att jag ville skriva det här, För jag hittade ett grymt bra blogginlägg på Lillebrorsan.se som mycket sakligt benar upp viktiga saker som media (och därmed gemene man) missförstår. Bland de bästa saker jag läst på länge, Fem saker du inte visste om piratpartiet.


Jag är en Pirat.


Jag tänkte försöka formulera vaför det har blivit så, varför jag har gjort det valet.

Mitt politiska intresse och engagemang började någonstans i mitten av 90-talet, strax innan vi i sverige hade folkomröstningen om EU-medlemskapet (1994) och Frankrikes dåvarande president meddelade att man återigen ville bomba muroroa-atollen (1995). Egentligen började det som sagt strax innan, jag ansåg mig vara anarkist och slogs mot hela världen på den tiden, så här i efterhand tror jag dock inte att jag fullt ut insåg vad anarki egentligen handlade om... Jag kom i kontakt med elevkampanjensom genast värvade mig och började indoktrinera mig med mer kommunistiska principer, vilket jag naturligtvis motsatte mig. Men jag blev ändå kvar där ett tag och blev dessutom indragen i RS/Offensiv under en period.

Jag hade bland annat ett mycket stark engagemang i ovanstående frågor (om EU och sprängningarna) och var ute och demonstrerade och kampanjade, under någon omröstning stod jag en hel dag utanför en vallokal och delade ut valsedlar. Jag sprang på möten och diskuterade, jag stod med namnlistor för eller mot det ena eller det andra, jag värvade medlemmar. Men ingenting blev bättre.
Ingenting jag kämpade för ledde någonvart alls, så vitt jag kunde se. Jag är ju uppvuxen mitt i nedskärningarnas årtionde, och allt runt omkring förföll, och försvann. Och jag tappade lusten, tron och viljan.

Jag kunde inte förändra ett skit, men jag var jävlar i mig bra på att supa (och så småningom även knarka) så jag sysselsatte mig med det istället i många år...

Nu är jag sen drygt ett och ett halvt år tillbaka drogfri, och viljan att förändra och förbättra har kommit upp till ytan igen. Dessutom är jag inte längre ett barn (med grönt hår och nitar) som ingen lyssnar på, jag är vuxen och det händer faktiskt emellanåt att andra vuxna lyssnar på vad jag har att säga... Så började tron på något så smått vakna till liv.

Tiden är en annan nu, det är inte korallrev vi måste engagera oss i - det är vår rätt till demokrati, integritet och yttrandefrihet.

Jag har ju egentligen varit pirat hela tiden, det är bara det att när jag började grejja med datorer och internet så fanns inte partiet (och inte hade man väl kunnat drömma om att det skulle finnas ett behov för det heller?). När partiet startade så gick jag med rätt tidigt, men orkade liksom aldrig engagera mig i det - jag hade fullt upp med att vara påtänd och annat. (Fast jag röstade faktiskt på Piratpartiet i riksdagsvalet, minsann...)
Det kostade fortfarande pengar att vara med då (okej, aboslut inte mkt iofs, men jag kunde inte hålla reda på sånt då) och jag såg aldrig till att betala in igen så mitt medlemskap förföll och försvann.


Och så i höstas gick jag med igen, för när jag kvicknat till ur min dvala så började jag bli rastlös och då fanns allt bara här helt plötsligt, ett mål. En sak som var viktig! För medans jag har varit borta från verkligheten så har dom försökt kapa internet!!
Internet som alltid varit så viktigt för mig, för hela min generation tror jag, internet som skulle vara framtiden! (Jag hade en liten illusorisk dröm om att bli webdesigner när jag var 14 år gammal...)
Jag diskuterade lite med någon häromdagen, och vi kom fram till att våran generation är uppfostrad av TV'n och datorn. Våra föräldrar placerade oss framför den ena eller den andra när dom inte hade tid, så visst - ur ett perspektiv fick vi ju internet som "leksak". Och vi utvecklade leksaken till ett kraftfullt verktyg, vi har lärt oss leva med internet, på internet.

Nu, mer än ett årtionde senare verkar dom inse vad som hänt och dom vill stoppa den utvecklingen, men det är ju redan för sent! Det har redan skett. Så nu måste vi visa dom att man inte kan vrida tillbaka klockan, och försvara vårat internet.

Internet är ju fantastiskt. Det är en oändlig källa till kunskap och information. Herregud, jag skulle förmodligen aldrig lärt mig stava ordentligt om det inte vore för min dator och internet. Eller lärt mig särskilt mkt annat heller för den delen, skolan och jag kom aldrig överens när det begav sig...
Internet är, och har genom åren varit, en stor del av mitt liv, det är här jag arbetar - det är här jag lever.


Därför är jag pirat.


Guldpirat, dessutom. :) För jag både kan och vill betala!


(Jag skriver det här med tanke på siten Piratpartister.se där man kan se att vi faktiskt finns på riktigt... )

1:a Maj

"Internationell Solidariet, Arbetarklassens Kampenhet"

I gammal hederlig arbetar-tradition så var jag faktiskt ute och demonstrerade på 1:a Maj i år, något det inte blivit så mycket av på senare år... Av förklarliga skäl, jag var för folkskygg och för snurrig. Och hade dessutom slutat tro på att jag kunde påverka, tappat tron på förändring. På senare tid har jag så smått hittat tillbaka, jag har om inte annat insett att om jag inte ens försöker kämpa så kommer jag ju överhuvudtaget taget aldrig kunna förändra något.

Så jag släpade mig iväg till Vänsterns Första Maj-tåg här i Örebro.
Ja, släpade, inte för att jag inte ville gå - det ville jag ju, men det var ju så mycket folk där... Men jag kom iväg, och - tänk! Vilket under, jag dog inte. :) Det gick fin-fint, lite jobbigt vissa delar av vägen bara, det var så mycket folk som stod vid sidan av och glodde ögonen ur sig... (Om dom är så jävla intresserade kan dom väl gå och demonstrera dom också, eller?)

Ja, jag gick alltså med vänstern, för piraterna valde att inte annordna något på arbetarnas högtidsdag. Men, jag stoltserade minsan i tåget med mitt fina Piratpartiet-linne!!

Smått komiskt den här dagen var det som hände efteråt, då jag och arbetskamraten kilade upp på stan till sossarnas samling, där två andra från jobbet stod och sålde fika åt ABF - på uppdrag av Socialdemokraterna. Och det blev körigt, mkt jävla kaffe skulle ut, så vi hoppade in och hjälpte till med försäljningen... Efter någon dryg halvtimme kommer en kille fram och frågar mig om jag jobbar där. Då står jag i ett rött tält med Socialdemokraternas logga överallt, och jag känner igen honom från när vi var på rådhuset, tror han är typ en av de politiska sekreterarna för sossarna. (Edit; John Johansson var det.)
-Ja, det gör jag väl, sa jag undrande.
Då bad han mig att inte skylta med mitt Pirat-linne (och en liten parti-pin på tröj-slaget), för det är ju konkurrerande politik. :) Jag förstår ju varför så jag log bara och gjorde honom till viljes - men påpekade också att jag inte tycker att vi konkurrerar, sossarna för ju överhuvudtaget inte den politiken vi står för, så jag ser det mest som ett komplement till andra partier.

Behöver jag säga att han inte höll med? Oh, well... :D

Skoj var det iaf, jag hade redan hunnit stå där en bra stund med texten Piratpartiet väl synligt och sålt kaffe till massor av folk, samt samtalat om pirater med minst en av de personerna. Hah! Alltså kan jag påverka trots allt. Annars hade de inte brytt sig om mig där... :)

Klockan 8

Dags för lite musik igen, den här gången är det KSMB. Ett gammalt favoritband från min tonår, dessutom är de uppväxta i ungefär samma område som mig, fast lite drygt 15 år tidigare... Skillnaden i Skärholmen med omnejd då, senare och nu idag, är dock minimal. Som någon skrev, "den enda skillnaden är att de byggt ett tak över [skärholmens] centrum".

Låten Klockan 8 skrevs efter att de gjort en spelning för fångarna på Hall-fängelset i Södertälje, Julafton 1980. Kan vara det absolut bästa de någonsin gjort, faktiskt. Helt klart en av favorit-låtarna iaf.

RSS 2.0

Piratpartiet

FRAdar

iNTeGriTY